top of page

Mantra Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Dinlenilir ve Söylenir?

Etkili meditasyon, modern yaşamın stresiyle mücadele etmek için harika bir yol olabilir.


Ancak birçok farklı meditasyon yöntemi vardır ve hangisinin sizin için en iyi sonucu vereceğinden emin olamayabilirsiniz.


Hint kutsal kitaplarında tarif edilen en eski meditasyon araçlarından biri olan mantralar hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edebilirsiniz.


Hadi başlayalım!


Mantra Nedir?


Sanskrit dilinden gelen "mantra" terimi kutsal ses anlamına gelir. Mantra aynı zamanda Sanskritçe zihin anlamına gelen "man" ve teslim etmek veya serbest bırakmak anlamına gelen "tra" kök kelimelerine de ayrılabilir. Bu nedenle mantralar zihni rahatlatmak ve endişe verici düşünceleri serbest bırakmak için bir araç görevi görebilir.


Mantralar bir sesler topluluğu olabilir veya gerçek anlamı olan kelimeler içerebilir. Yüksek sesle veya zihinde tekrar tekrar söylenebilir, konuşulabilir veya fısıldanabilir.


Hinduizm ve Budizm gibi birçok din mantralara ruhani güçler atfetmektedir. Ancak mantra kullanımı din veya dil ile sınırlı değildir. Bazı mantra örnekleri şunlardır:


  • Sanskritçe Om, Om Shanti veya So Ham mantrası

  • Gayatri mantra gibi Hindu mantraları

  • Hail Mary veya Ave Maria gibi Hristiyan mantraları

  • Om Mani Padme Hum gibi Budist mantraları

  • İngilizce veya ana dilinizde barış veya sevgi gibi genel seküler olumlamalar

  • İngilizce veya ana dilinizde kişiselleştirilmiş olumlamalar


Mantra Meditasyonu Nedir?


Mantra meditasyonu, zihni rahatlatmak ve odaklanmasına yardımcı olmak için mantraların kullanılmasını içeren bir tekniktir.



Araştırmalar, meditasyonun bir rahatlama tepkisi ürettiğini göstermiştir. Bunun nedeni, kalp ve solunum hızlarının yavaşlaması ve kan basıncının düşmesi gibi fizyolojik değişiklikleri kontrol eden sinirlerin meditasyon sırasında aktive olmasıdır.


Rahatlama tepkisi oluşturmak için dört bileşen gereklidir. Bunlar


  • Sessiz bir ortam

  • Rahat bir duruş

  • Odaklanılan bir nesne

  • Odaklanılan nesne üzerinde tekrarlanan dikkat


Bu odaklanma nesnesi, nefese veya dini bir sembole odaklanmak, hatta adanmış bir şarkı veya şiir dinlemek gibi birçok türde olabilir. Odaklanılan nesne, kişinin dikkati her dağıldığında dikkatini nesneye geri getirme becerisi kadar önemli değildir.


Mantra meditasyonunda, gevşeme tepkisi üretmek için odaklanılan nesne, mantra adı verilen tekrarlanan bir kelime veya cümledir. Seçilen mantranın sizin için son derece kişisel veya manevi bir anlamı varsa, meditasyonunuzda size yardımcı olacak bir temas noktası veya manevi çapa görevi bile görebilir.


Mantra Meditasyonunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?


Mantra meditasyonunun sağlık açısından birçok faydası olabilir.


Mantralar bir rahatlama tepkisi oluşturmaya yardımcı olabilir, böylece size sakin bir his verir.


Bu meditasyon, korku veya endişe gibi sıkıntılı duygulardan uzaklaşmanızı sağlayabilir.


Stresi veya tükenmişlik hissini azaltabilir.


Mantra meditasyonu ilahi olanla bağlantı kurmak için bir yol olarak kullanılabilir.


Odaklanmayı artırabilir ve olumlu bir ruh hali elde etmeye yardımcı olabilir.


Mantralarla Nasıl Meditasyon Yapılır


Tercih ettiğiniz mantrayı seçtikten sonra meditasyon sürecine başlamaya hazırsınız demektir. İşte mantraları kullanarak nasıl etkili bir şekilde meditasyon yapabileceğinize dair adım adım bir kılavuz.


1. Uygun bir yer seçin.


Meditasyon, rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir ortam gerektirir. Evinizde veya başka bir yerde uygun bir yer seçin ve rahatınıza bakın. Telefonunuzdaki bildirimleri kapatın.


2. Rahat bir pozisyon bulun.


Hangi pozisyonun en iyi olduğuna dair bir kural yoktur. Kondisyon seviyenize göre, kıpırdanmanıza veya hareket etmenize gerek kalmadan uzun süre rahatça koruyabileceğiniz bir pozisyon seçin. Bu, yerde bağdaş kurarak oturmak, bir sandalyede dik oturmak, ayakta durmak, uzanmak ve hatta yürümek olabilir. Omurganızın dik olduğundan ancak sert olmadığından emin olun. Kollarınızı gevşetin ve ellerinizi kucağınıza koyun.


3. Bir program belirleyin.


Meditasyonunuzun süresini önceden belirleyin ve buna göre bir zamanlayıcı ayarlayın. Bu sizi strese girmekten ve sürekli saati kontrol etmekten alıkoyacaktır. Sabahın erken saatleri veya gece geç saatler gibi, bölünme olasılığınızın daha düşük olduğu günün belirli bir saatini belirleyin. Düzenli olarak aynı saatlerde meditasyon yapmaya çalışın. Bu, bir meditasyon alışkanlığı oluşturmanıza yardımcı olacaktır.


4. Basit bir şeyle başlayın.


Kendinizi huzursuz hissediyorsanız veya hareketsiz oturmakta zorluk çekiyorsanız, gözlerinizi yavaşça kapatın ve vücudunuzu rahatlatmaya çalışın. Zihninizi sakinleştirmek için bazı ortam sesleri veya rahatlatıcı müzikler çalabilir, bir dua okuyabilir, yüzden geriye sayabilir veya nefesinize odaklanabilirsiniz.


5. Mantranızı söyleyin.


Zihniniz nispeten sessizleştiğinde, yavaş ve istikrarlı bir şekilde nefes almaya devam ederken mantranızı yüksek sesle veya zihninizde söylemeye başlayın. Pürüzsüz ve düzenli bir ritim elde etmek için, ilahilerinizi nefes alış verişinizin zamanlamasıyla eşleştirmeyi deneyebilirsiniz. Uzun bir mantra ise, bir kısmını nefes alırken, geri kalanını nefes verirken söyleyebilirsiniz. Kısa bir mantraysa, nefes alıp verirken tekrarlayabilirsiniz.


6. Odağınızı koruyun.


Arabuluculuk sırasında dikkatinizin dağılması kaçınılmazdır. Başlangıçta zihniniz sık sık dağılırsa cesaretiniz kırılmasın veya hayal kırıklığına uğramayın. Dikkatinizi sabırla mantranıza geri yönlendirin ve ritminizi yeniden kazanmak için nefesinizi bir rehber olarak kullanın. Pratiğinizi geliştirdikçe, konsantre olma beceriniz zamanla daha iyi hale gelecektir.


7. Meditasyonunuzu sona erdirin.


Zamanlayıcınız çaldığında, zikretmeyi bırakmak için acele etmeyin ve hemen gözlerinizi açın. Mantra zikrinizin ritminin doğal olarak azalmasına izin verin. Sonra, hareketsiz oturun ve zihninizdeki sessizliğin boşluğunu gözlemleyin. Duygularınızdaki değişiklikleri fark edin. Ruh halinizdeki küçük bir iyileşme bile bir sonraki meditasyonunuz için büyük bir cesaret kaynağı olabilir.


8. Ulaşılabilir hedefler belirleyin.


Meditasyona yeni başlıyorsanız, sizi başarısızlığa sürükleyecek ve tekrar denemek için cesaretinizi kıracak veya motivasyonunuzu düşürecek gerçekçi olmayan meditasyon hedefleri koymayın. Alışana kadar beş veya 10 dakikalık bir mantra meditasyonu ile başlayın. Düzenli meditasyon uygulaması, arada bir yapılan uzun bir meditasyondan daha faydalıdır.



Kaynakça:





1 Comment


D. K.
D. K.
Aug 11

Teşekkür ederim! Özgüven için mantraları kullanmaya yeni başladım.

Like
bottom of page